Terug naar overzicht

Succesvolle bijeenkomst 'Programma Aanpak Stikstof'

Om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen kwamen professionals uit het vakgebied VTH, bouw, infra en juridisch deze week bij REEF samen tijdens de training 'Programma Aanpak Stikstof', met als trainster advocaat Franca Damen.

Stikstof kost bouw 14 miljard euro aan omzet” Cobouw

“Stikstofregels raken alle sectoren, dus niet alleen de boeren en de bouwers” aldus ABN Amro.

“Vrees voor faillissementen door stikstofuitspraak” Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland

De impact van de stikstofuitspraak van de Raad van State is enorm. Na de boeren trekken deze week ook de bouwers naar het Malieveld om te protesteren tegen het stikstofbeleid. De ontwikkelingen en uitspraken rondom de PAS zijn van groot belang voor VTH-professionals en hebben directe gevolgen voor de regio waarbinnen zij werkzaam zijn. Projecten liggen stil onder andere doordat vergunningen alsnog aangevraagd dienen te worden. Om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen kwamen professionals uit het vakgebied VTH, bouw, infra en juridisch deze week bij REEF samen tijdens de training 'Programma Aanpak Stikstof', met als trainster advocaat Franca Damen gespecialiseerd in o.a. agrarisch recht, energierecht, milieurecht, natuurbeschermingsrecht en omgevingsrecht.

“Een super interessante bijeenkomst. Franca Damen is een icoon op dit gebied die goed in de materie zit. Een duidelijk verhaal, waardoor ik nu alles overzichtelijk op een rijtje heb.” aldus een Senior Jurist Omgevingsrecht."

Meer informatie

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij REEF? Neem contact op met Sandra de Volder.


onze trainingen jouw kennis

Programma Aanpak Stikstof

Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State een streep gezet door het PAS. Deze uitspraak heeft directe gevolgen voor meer dan 18.000 projecten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. 

Te veel stikstofneerslag is slecht voor de natuur. Daarom is er een natuurvergunning of een ander toestemmingsbesluit nodig voor activiteiten (bijvoorbeeld in de landbouw, woningbouw, wegenbouw of de industrie) waar stikstof bij vrij komt. Tot 29 mei 2019 was toestemming hiervoor gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof.

Programma

Tijdens de trainingen kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals:

  • Een toelichten op de uitspraak van de Raad van State
  • De gevolgen voor de praktijk en voorbeelden over hoe breed het stikstofprobleem speelt
  • De actuele stand van zaken en de mogelijkheden om verder te gaan

Wij zijn ervan overtuigd dat kennis delen een van de belangrijkste voorwaarde is voor succes. Daarom staat dit centraal in onze aanpak. Het is goed om te horen dat we door deze interactieve avonden hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van onze projectspecialisten en relaties. Deelnemers kregen praktische handvatten over onder andere intern en extern salderen en het gebruik van de ADC-toets om zo negatieve gevolgen van de PAS-uitspraken te kunnen omzeilen. Hierdoor kunnen projecten die stil liggen toch doorgaan.

Enkele reacties van deelnemers:

“Fijn dat REEF externen de kans geeft deel te nemen aan een interessante training als deze.” aldus een senior toezichthouder.

“Leuke locatie, fijne setting, actueel onderwerp en een goede spreker. Ik heb er veel van opgestoken.” aldus een toezichthouder industriee

onze kennis jouw succes

Blijven ontwikkelen

Wij snappen hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen. Daarom kun je bij ons cursussen volgen om up-to-date te blijven binnen jouw vakgebied. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten waar verscheidende experts hun kennis delen met onze projectspecialisten. Ben jij net zo ambitieus als wij? We hebben een ruim aanbod aan interessante projecten op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij REEF? Neem contact op met Sandra de Volder, talentscout VTH, via s.devolder@reef.nl 

Meer over leren en ontwikkelen

Blijven ontwikkelen

 Wil jij ook deelnemen aan één van onze trainingen? Bekijk dan ons volledige aanbod in de agenda.

Bekijk agenda